Je tomu již 14dní, co jsem s rodiči navštívila při příležitosti tátova svátku indickou restauraci v Ústí nad Labem nesoucí název Taj Mahal.
Byla jsem velice natěšená, protože moc ráda ochutnávám nové věci,jídlo celkově miluji a indickou kuchyni jsem ještě pořádně neměla možnost ochutnat. To jsem ale napravila a dnes vám přinesu něco jako report o tom, jaké to vlastně bylo, co mám za dojmy a jestli se k této kuchyni budu vracet... nebo nikoli.
Restaurace se nacházela v "podzemí", šli jsme dvoje schody někam dolů... Jakmile jsme vešli na začátek restaurace, ihned mě zaujala výzdoba ve stylu Indie. Pomalované zdi, závěsy v jejich stylu, dřevěné stoly a židle, malby na zdech, zvláštní atmosféra něčeho magického.
Celkový vzhled na mě působil velice příjemným dojmem, zasedli jsme, ihned nám byl přinesen jídelní lístek a my se pustili do výběru.
Díky kolegyním mé mamuši jsme měli nějaké to doporučení. Já s mamušou jsme si tedy daly "všehochuť mas", které nabízeli a k tomu placku s máslem, která je typická pro doplnění indických pokrmů. Vybrat jste si mohli i něco jiného. Jako například rýži. Přítel s taťuldou si dali nějaké "kotlíky" s masem a omáčkou plus placky s česnekem...
Netrpělivě jsme čekali, až nám jídlo přinesou a mezitím jsme nasávali nezvyklé atmosféry.
Netrvalo ani tak dlouho a na stůl přišel první chod, tátova polévka, kterou jsem zapomněla vyfotit. Všichni jsme ochutnali a byla velice specifická díky jejich koření, které používají. Potom následoval zbytek chodů...
Na prvních dvou fotkách můžete vidět kotlík, který si dal přítel a typické placky, které jsme si objednali jako přílohu.
Zde můžete vidět naše maso, které jsme si objednaly s mamušou.
A co já a chutě?
Začnu ochutnávkou u přítele, který měl pikantní omáčku s jehněčím masem... Omáčka jako taková byla celkem dobrá, lehce navoněná, ale přitom pikantní a zároveň jemná. Jeho česnekové placky byla skvělá volba. Nebyla to žádná světoborná novinka či zázrak, ale chutnaly mi.
Co ale zbytek mého masa, mezi kterým bylo jehněčí, kuřecí a také krevety. Začnu jehněčím. Po prvním kousku jsem zjistila, že už si ho nikdy víc nedám, je to pro mě něco jako kozí mléko, které mi zkrátka smrdí, i přestože vím, že je tak moc zdravé, není to šálek mé chutě a prostě ne. Jehněčí maso jsem si už nenabrala. Kuřecí maso bylo na veliké kostky, ale bylo dobré a krevety taktéž. Celková chuť byla hoooodně moc navoněná a dosti zvláštní... Upřímně to nebylo nic, co by mě nějak extra oslovilo... Co se týče dipů, do kterých jsme si namáčely s mamušou maso a i placky, tak ty byly také dost zvláštní. Ten červený byl do sladka a celkem mi chutnal, ale ten zelený na způsob nějakého guacamole s lehce svěží chutí jako snad máta? Nebo eukalyptus? Mě vůbec, ale vůbec nejela... Připomínalo mi to chutí jar a musela jsem to rychle zajíst.. Sečteno a podtrženo, tyto chutě nejsou nic pro mě, vše bylo krásně navoněné, pěkně naservírované, ale chuťově mi to vůbec nebylo blízké.
Přesto jsem byla vděčná našim, že jsme sem zašli a já mohla zkusit něco nového. Abych ochutnala vše, objednala jsem ještě dezert. Na výběr byly pouze dva a tak jsem pro nás 4 objednala oba, abychom měli tu možnost každý si uždíbnout a ucelit si tak názor na tuto kuchyň i se sladkou tečkou.
Můžete vidět, co jsme si objednali a já vám teď sepíšu své chuťové pocity.
Zmrzlina byla mega zvláštní. To jsou prosím ty malé bílé kostičky s kokosem. Ta chuť... Byla opět velice navoněná a chuťově strašně moc zvláštní, v koření převažoval kardamon, zázvor a ještě nějaká směs.
Kulička z tvarohového těsta mi nechutnala opět skoro vůbec... Byla zvláštní, bylo tam cítit hodně másla, byla teplá, zvláštní konzistence a nahoře opět zasypaná kokosem.
Ani sladké tečky mě tudíž nijak moc neohromily, ale to nejdůležitější.
Ochutnala jsem něco úplně nového, utříbila jsem si názor, zjistila, jaké maso mi nesedí a nedělá mým chuťovým buňkám dobře a že tato kuchyně se nezapíše do mé oblíbené. Tak či onak všem doporučuji ji vyzkoušet a udělat si vlastní názor, protože žijeme jen jednou a život je o zkoušení nových věcí.
Co vy a indická kuchyně? Ochutnali jste? Nebo navnadila jsem vás na její ochutnání? Jaký je váš názor.
kkiss
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Já mám ráda akorát ty placky.. Jinak mi je po zbytku - bezmasém, pokaždé těžko. Takže už indii nejím :)
OdpovědětVymazatTak to jsme na tom stejně... U nás to celá rodina (až na přítele) těžce nesla.. Naše žaludky to jaksi nezvládly =D
VymazatTo sis moc nepochutnala, Andrejko, ale alespoň jsi ochutnala něco nového :) Tak to má být!
OdpovědětVymazatJá jsem jedla jen ,,domácí" indickou kuchyni, kterou nám vařila známá. Ta byla dobrá, ale maso se smění bylo velice zvláštní.
V Praze jsme byli pozváni do thajské restaurace a tam mi jídlo chutnalo :)
Ty placky vypadají skvěle! Sáhla bych po těch s česnekem, jako pánské polovičky :)
*směsí :)
VymazatIndická kuchyně mi moc chutná :) v Olomouci mají skvělou indickou restauraci, kde vaří přímo nepálští kuchaři a nemá to chybu... Takže určitě i záleží na tom kdo vaří :) a vaří tam jehněčí a moc dobré :) a chutě smetany kari zázvoru mám moc ráda :) a placky mám nejraději cibulové :) ...
OdpovědětVymazatTady právě také vaří přímo rodilí Indové. Takže tím to rozhodně nebude, jen mně to asi moc nesedlo a není to kuchyně pro mě.. Každopádně ty placky byly super a klidně bych vyzkoušela i ty cibulové =)
VymazatJá byla nedávno v indické restauraci tady u nás a moc jsem si pochutnala. Dala jsem si rýži s hráškem a kuřecí na kari. Ty chutě podle mě bomba, to aroma, jemnost a lehká ostrost. Moc mi to chutnalo :-).. Za účelem ochutnat jehněčí jsem tam nešla, to jsem ochutnala omylem v Turecku na dovolené a měla jsem pocit, jako kdybych jedla maso seškvařené na elektrických drátech, jehněčí není nic pro mě.. Do indické restaurace se jednou ráda vrátím, ale za kuřecím a omáčkou kari :-).
OdpovědětVymazatMně Indická kuchyně taky vůbec nechutná. Zkoušela jsem polévku s kuřecím masem a pak rýži a opět nějaké kuřecí maso v omáčce. Ale není to pro mě, ty chutě jsou divné.
OdpovědětVymazatJeee, to vypadá božsky. :*
OdpovědětVymazatJeee v té restauraci jsem jako brigáda,vařila :-) jídlo tam je výborné a kuchaři skvělé i když jim nerozumím ani slovo :-)
OdpovědětVymazatVážně? Tak to je super náhodička =)
VymazatDo této restaurace chodíme s rodiči pravidelně :) Mamka hlavně, kvůli vynikajícímu špenátu co tu dělají. Taťka především kvůli jejich plackám, miluje je na všechny způsoby a taky samozřejmě kvůli masu. Já osobně zbožňuji tu kardamonovou zmzlinu :) Za nás má tedy indická kuchyně velký palec nahoru!
OdpovědětVymazatŠpenát zní velice lákavě a i placky byly super, ale maso mě moc nenadchlo, asi především díky příliš navoněnému koření =/ Každopádně zmrzlina byl opravdový zážitek =)
Vymazat