neděle 6. prosince 2015

Vánoční atmosféra (random)

Ať už chceme, nebo ne, přichází čas Vánoc a s nimi i spoustu krásný věcí, které se s nimi pojí. V posledních dnech, ba dokonce možná i týdnech nějak nemám čas fotit outfit. Je to způsobené tím, že nemám chuť, to zajedno a zadruhé, nemám tu ani svého a ani žádného jiného fotografa, který by mě měl možnost cvaknout ve chvíli, kdy bych se s vámi zrovinka chtěla o některý podělit. Tím pádem články nepřichází tak pravidelně. Co si budeme nalhávat, mám na práci i jiné věci, než si lámat hlavu nad tím, jak nafotit outfit sama, nebo zpytovat svědomí, že jsem zapomněla cvaknout něco, co jsem si moc přála vám tu ukázat, ale bohužel i přesto, že mě měl kdo vyfotit, se mi to vykouřilo z hlavy.

Teď ale k tématu tohoto článku. Nevím jak vy, ale letos si vychutnávám a užívám ty krásy spojené s atmosférou Vánoc více jak jindy. Možná je to tím, že si dokáži najít čas na rozjímání a vstřebávání detailů kolem sebe. Dělá mi radost, když jedu večerním městem, nebo nejlépe vesničkou, kde jsou baráčky osvícené drobnými světýlky. Naposledy mě zaujaly vločky ze světýlek, které zdobily přístřešek pro auto. Bylo to něco překrásného, člověk má hned lepší náladu a oči se mu rozsvítí. V každém městě a vesničce svítí vánoční strom, líbí se mi je porovnávat a sledovat, jak se od sebe liší vzrůstem, tak ozdobami a jejich barvami. Skvělé jsou také pouliční okrasy, které lemují silnice. Někde zvonky, jinde svíce na větvičce z jehličí, či vánoční ozdoby. Je to tak rozmanité, pestré, zářivé, ale přitom to není stejnorodé, nudné a nezáživné. Každý si vyzdobujeme Vánoce jinak, ale přitom jsme "v tom všichni stejně" a to se mi na tom moc líbí. Člověk tu má prostor pro svou fantazii, v barvách a pestrosti se meze nekladou. Nejsem vyložený vánoční fanatik a vyloženě mě otravuje a vadí, jak je v poslední době jeden krám více přeplněný, než ten druhý. Ale tohle šílenství asi i svým způsobem nějak patří k tomuto období. Já se mu ovšem snažím vyhýbat a letos jsem naštěstí o dárcích začala uvažovat zavčasu, takže většinu už doma mám, dokonce i pečlivě zabalenou a na zbytek se ještě chystám. Výhodou je, že už tak nějak vím, co kupuji, takže mě nečeká to zbloudilé procházení krámy a vymýšlení. Musím uznat, že letos mi hodně pomohl a ulevil internet, díky kterému jsem většinu dárků koupila. Shledávám to jako neuvěřitelnou úsporu času! Určitě nejsem jediná, co tento druh nákupu v takovýchto chvílích upřednostní před našlápnutými krámy... 
Tímto tématem se také dostáváme k balení vánočních dárků. Jak si to užíváte, do jakých barev letos budete balit, nebo už máte zabaleno? V čem? Rok od roku se v tomto kroku vyžívám snad čím dál tím víc. První várku už mám zabalenou a na druhou se teprve chystám a moc se těším, protože obě budou jiné. Miluji vybírání dárku pro druhé. Dávám si na tom záležet a neuznávám "odbývání". Baví mě přemýšlet o druhém a oceňuji to i naopak. Je jasné, že pokud si nic nepřejete a ani není věc, kterou byste třeba potřebovali, tak dostanete nějaký finanční obnos a za ten si pak koupíte, co budete chtít, nebo co vám padne zrovna do oka. I tak si ale myslím, že dostat nějakou osobní drobnost je pěkné a i kdyby vás měla jen nějak potěšit a třeba vám ani neposloužit v budoucnu, můžete na ni mít alespoň pěknou vzpomínku. My to u nás většinou s finančním dárkem děláme z ohledu na koupi oblečení. Protože mám nějaký svůj vkus a potřebuji si nějaké věci vyzkoušet, nebo je mám lépe v oku ( když už zkoušet nechci ), velice ráda tak tento peněžitý dárek uvítám, protože přesně vím, k čemu je určen a že si koupím to, co se mi bude líbit a bude mi sedět. Neuznávám moc ale takovéto dávání POUZE peněz, protože mi přijde, že si ten člověk nedal žádnou práci s vymýšlením. A neříkejte mi, že nejde pořídit nějaká drobnost, co dokáže udělat druhému radost :)

Neodmyslitelně mi k Vánocům patří také cukroví. Každý rok mě baví ochutnávat jiné druhy a chutě (třebaže i klasických vanilkových rohlíčků) u druhých, protože každý máme pečivo chuťově i vzhledově jiné. Opravdu si tohle vychutnávám a těším se na to i letos. Vzpomínám si na základní a střední školu, kdy jsme si na předen určený den měli přinést cukroví a pak jsme mezi sebou s chutí ochutnávali a dávali si do nosu, mňam!!! Máte někdo také takové vzpomínky? A koho z vás baví ochutnávání jiného pečiva jako mě?
Letos jsme se s mamušou dohodly, že toho nebudeme péct hodně, maximalně 5 druhů a víc nic. Většinou se to u nás ani nesní a máme pečivo až do bůhví kdy :D Nechápu proto, jak ho někdo dokáže tak rychle sníst a pak ještě dopéká, asi hodně návštěv, nebo velká rodina.. Já miluji pečení a i zdobení, ve kterém tedy nejsem vůbec dobrá a je to spíš sranda a výtvory horší jak od malého dítěte.. Ale víte, co je na tom to nejkrásnější? Ta atmosféra! Letos jsme zdobili s přítelem a dlouho jsme se takto nenasmáli. Pracovali jsme jako duo od samého počátku, takže jsme se nasmáli už od válení a vykrajování a následné zdobení bylo jen třešinkou na dortu.. Ty zážitky z těchto chvil jsou nezapomenutelné a neopakovatelné a i když nemáte perníčky zrovna jak od umělce, tak to přeci stojí zato.

Mám ráda také schůzky se svými přáteli, se kterými si většinou dáme něco teplého - teď hodně frčí latté s příchutí perníčků -, které si většina mých přátel pochvaluje. Dáme si k tomu většinou i něco dobrého, naposledy jsem si dala čokoládový dort a myslela jsem, že se normálně pominu, tedy mé chuťové buňky, protože něco tak lahodného, delikátního a prostě úchvatného, jsem v puse hodně dlouho neměla :D Takže příště jednoznačně čokoládový dort!!!

S přítelem si dopřáváme společné chvilky i tím, že si vyrazíme na jídlo někam ven. Někdy s chutí udělám něco domácího, jako naposledy třeba sushi:

jiný den ale zase máme chuť si vyjít na jídlo někam do společnosti. To pak vyrážíme například do Mostu do oblíbené restaurace Gate, kde jsme si dali tyto lahodné pokrmy.

Krom vánočního cukroví mám spojené s vánoční atmosférou i štoly, ale také vánočky s máslem a horkým kakaem, mňam! Možná i proto mi tento účes tak trošku evokuje tyto sladké pochutiny, ačkoliv se jedná o "bubliny ve vlasech " =D...

Oddychový a naprosto kecací článek je u konce. Přeji vám, ať si ty chvíle užíváte minimálně jako já, ať si vychutnávate drobností a detailů s nimi spojenými, jste obklopeni vašimi milovanými a zvířecími mazlíčky a máte se rádi a užíváte si tuto kouzelnou vánoční atmosféru...
Budu moc ráda, když mi napíšete, co baví na této atmosféře vás a čím si zpříjemňujete dny =) 

kkiss

8 komentářů:

  1. Tvůj článek se mi hrozně líbí a všechny fotky jsou okouzlující, hlavně s jídlem, hned bych si dala... Tak já si vánoční čas užívám tvořením dekorací, věšení světýlek. Nemáme toho zas tak moc ale já v pokoji mám hvězdičkový řetěz, sněhuláky a to je zatím vše, uvidím jestli mě napadne něco dalšího. Na nošení cukroví do školy a ochutnávání od druhých si pamatuji, miluji ochutnávání cizího cukroví, vždycky mi chutnalo víc než naše. Tento týden už začnu péct perníčky na které se už těším. my děláme taky tak 5 druhů, protože nám toho vždy zbyde hodně a potom se to dává slepicím. To jsi dobrá že už máš zabalené dárky, já ještě nemám úplně všechno nakoupeno.

    OdpovědětVymazat
  2. ja som včera piekla medovníky :) ja mám na vianočnej atmosfére najradšej tú výzdobu a ako to všade krásne svieti :) ja chodím a Vianoce do Anglicka, takže tam tá výzdoba stojí za to :) ale tiež mám rada vianočné piesne a filmy :)
    Jane´s World

    OdpovědětVymazat
  3. miluju Vánoce, strašně moc a z tvého článku na mne dýchla přesně tahle atmosféra :)
    outfit & vánoční soutěž s Elega o kabelku

    OdpovědětVymazat
  4. Uf zas som veľa zameškala :( Ale opäť super príspevok. Zbožňujem teraz tie príspevky z ktorých dýcha krásna vianočná atmosféra :) Škoda, že k dokonalej vianočnej atmosfére chýba sneh. A ten tvoj účes tu na fotke je dokonalý :) Veľmi sa ti hodí :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásné fotky, díky takovým článkům nasaji ještě víc vánoční atmosféry :) Já přes víkend lenoším, čtu si knížku a pálím vosk od YC a přes týden se snažím shánět dárky a učit se do školy :)

    Čtení na dlouhé zimní večery

    OdpovědětVymazat
  6. ahoj :) tvuj blog ctu uz zhruba rok pravidelne :) cca pred ctvrt rokem jsem se pristehovala do Teplic a nahodou jsem te jednou potkala behem jednoho dne 2 x :) bylo to mile takhle videt nekoho, koho clovek za jen "virtualne" :) a uvazovala jsem,zda te pozdravit... ale proste mi to prislo takove..."blbe" .. :D a slusi ti to ;) krasny vecer
    N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj N., vazne? Strasne me Tvuj komentar potesil a chapu Tvuj ostych, ale klidne se priste hlas! Budu strasne rada :) Zajedno rada poznavam nove lidi a zadruhe me moc tesi jakykoliv ohlas. A jak se rika, novych pratel/znamych neni nikdy dost :) Krasny vecer a at se Ti u nas v Teplicich libi a pekne bydli!

      Vymazat
    2. Dekuji za odpoved :) priste se tedy budu hlasit ostošest :D :) a dekuji..zatim se tady spis rozkoukavam, ono preci jen prestehovat se napric celou republikou neni uplne jednoduche :)
      Mej se krasne!

      Vymazat

Vaše komentáře mě nesmírně těší =o*