středa 7. května 2014

Taj Mahal - ochutnávka indické kuchyně

Je tomu již 14dní, co jsem s rodiči navštívila při příležitosti tátova svátku indickou restauraci v Ústí nad Labem nesoucí název Taj Mahal.

Byla jsem velice natěšená, protože moc ráda ochutnávám nové věci,jídlo celkově miluji a indickou kuchyni jsem ještě pořádně neměla možnost ochutnat. To jsem ale napravila a dnes vám přinesu něco jako report o tom, jaké to vlastně bylo, co mám za dojmy a jestli se k této kuchyni budu vracet... nebo nikoli.


Restaurace se nacházela v "podzemí", šli jsme dvoje schody někam dolů... Jakmile jsme vešli na začátek restaurace, ihned mě zaujala výzdoba ve stylu Indie. Pomalované zdi, závěsy v jejich stylu, dřevěné stoly a židle, malby na zdech, zvláštní atmosféra něčeho magického.
Celkový vzhled na mě působil velice příjemným dojmem, zasedli jsme, ihned nám byl přinesen jídelní lístek a my se pustili do výběru.
Díky kolegyním mé mamuši jsme měli nějaké to doporučení. Já s mamušou jsme si tedy daly "všehochuť mas", které nabízeli a k tomu placku s máslem, která je typická pro doplnění indických pokrmů. Vybrat jste si mohli i něco jiného. Jako například rýži. Přítel s taťuldou si dali nějaké "kotlíky" s masem a omáčkou plus placky s česnekem...
Netrpělivě jsme čekali, až nám jídlo přinesou a mezitím jsme nasávali nezvyklé atmosféry.
Netrvalo ani tak dlouho a na stůl přišel první chod, tátova polévka, kterou jsem zapomněla vyfotit. Všichni jsme ochutnali a byla velice specifická díky jejich koření, které používají. Potom následoval zbytek chodů...

Na prvních dvou fotkách můžete vidět kotlík, který si dal přítel a typické placky, které jsme si objednali jako přílohu.




Zde můžete vidět naše maso, které jsme si objednaly s mamušou.




A co já a chutě?
Začnu ochutnávkou u přítele, který měl pikantní omáčku s jehněčím masem... Omáčka jako taková byla celkem dobrá, lehce navoněná, ale přitom pikantní a zároveň jemná. Jeho česnekové placky byla skvělá volba. Nebyla to žádná světoborná novinka či zázrak, ale chutnaly mi.
Co ale zbytek mého masa, mezi kterým bylo jehněčí, kuřecí a také krevety. Začnu jehněčím. Po prvním kousku jsem zjistila, že už si ho nikdy víc nedám, je to pro mě něco jako kozí mléko, které mi zkrátka smrdí, i přestože vím, že je tak moc zdravé, není to šálek mé chutě a prostě ne. Jehněčí maso jsem si už nenabrala. Kuřecí maso bylo na veliké kostky, ale bylo dobré a krevety taktéž. Celková chuť byla hoooodně moc navoněná a dosti zvláštní... Upřímně to nebylo nic, co by mě nějak extra oslovilo... Co se týče dipů, do kterých jsme si namáčely s mamušou maso a i placky, tak ty byly také dost zvláštní. Ten červený byl do sladka a celkem mi chutnal, ale ten zelený na způsob nějakého guacamole s lehce svěží chutí jako snad máta? Nebo eukalyptus? Mě vůbec, ale vůbec nejela... Připomínalo mi to chutí jar a musela jsem to rychle zajíst.. Sečteno a podtrženo, tyto chutě nejsou nic pro mě, vše bylo krásně navoněné, pěkně naservírované, ale chuťově mi to vůbec nebylo blízké.
Přesto jsem byla vděčná našim, že jsme sem zašli a já mohla zkusit něco nového. Abych ochutnala vše, objednala jsem ještě dezert. Na výběr byly pouze dva a tak jsem pro nás 4 objednala oba, abychom měli tu možnost každý si uždíbnout a ucelit si tak názor na tuto kuchyň i se sladkou tečkou.





Můžete vidět, co jsme si objednali a já vám teď sepíšu své chuťové pocity.
Zmrzlina byla mega zvláštní. To jsou prosím ty malé bílé kostičky s kokosem. Ta chuť... Byla opět velice navoněná a chuťově strašně moc zvláštní, v koření převažoval kardamon, zázvor a ještě nějaká směs.
Kulička z tvarohového těsta mi nechutnala opět skoro vůbec... Byla zvláštní, bylo tam cítit hodně másla, byla teplá, zvláštní konzistence a nahoře opět zasypaná kokosem.
Ani sladké tečky mě tudíž nijak moc neohromily, ale to nejdůležitější.

Ochutnala jsem něco úplně nového, utříbila jsem si názor, zjistila, jaké maso mi nesedí a nedělá mým chuťovým buňkám dobře a že tato kuchyně se nezapíše do mé oblíbené. Tak či onak všem doporučuji ji vyzkoušet a udělat si vlastní názor, protože žijeme jen jednou a život je o zkoušení nových věcí.
Co vy a indická kuchyně? Ochutnali jste? Nebo navnadila jsem vás na její ochutnání? Jaký je váš názor.

kkiss

13 komentářů:

  1. Já mám ráda akorát ty placky.. Jinak mi je po zbytku - bezmasém, pokaždé těžko. Takže už indii nejím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom stejně... U nás to celá rodina (až na přítele) těžce nesla.. Naše žaludky to jaksi nezvládly =D

      Vymazat
  2. To sis moc nepochutnala, Andrejko, ale alespoň jsi ochutnala něco nového :) Tak to má být!
    Já jsem jedla jen ,,domácí" indickou kuchyni, kterou nám vařila známá. Ta byla dobrá, ale maso se smění bylo velice zvláštní.
    V Praze jsme byli pozváni do thajské restaurace a tam mi jídlo chutnalo :)

    Ty placky vypadají skvěle! Sáhla bych po těch s česnekem, jako pánské polovičky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Indická kuchyně mi moc chutná :) v Olomouci mají skvělou indickou restauraci, kde vaří přímo nepálští kuchaři a nemá to chybu... Takže určitě i záleží na tom kdo vaří :) a vaří tam jehněčí a moc dobré :) a chutě smetany kari zázvoru mám moc ráda :) a placky mám nejraději cibulové :) ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady právě také vaří přímo rodilí Indové. Takže tím to rozhodně nebude, jen mně to asi moc nesedlo a není to kuchyně pro mě.. Každopádně ty placky byly super a klidně bych vyzkoušela i ty cibulové =)

      Vymazat
  4. Já byla nedávno v indické restauraci tady u nás a moc jsem si pochutnala. Dala jsem si rýži s hráškem a kuřecí na kari. Ty chutě podle mě bomba, to aroma, jemnost a lehká ostrost. Moc mi to chutnalo :-).. Za účelem ochutnat jehněčí jsem tam nešla, to jsem ochutnala omylem v Turecku na dovolené a měla jsem pocit, jako kdybych jedla maso seškvařené na elektrických drátech, jehněčí není nic pro mě.. Do indické restaurace se jednou ráda vrátím, ale za kuřecím a omáčkou kari :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Mně Indická kuchyně taky vůbec nechutná. Zkoušela jsem polévku s kuřecím masem a pak rýži a opět nějaké kuřecí maso v omáčce. Ale není to pro mě, ty chutě jsou divné.

    OdpovědětVymazat
  6. Jeee v té restauraci jsem jako brigáda,vařila :-) jídlo tam je výborné a kuchaři skvělé i když jim nerozumím ani slovo :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Do této restaurace chodíme s rodiči pravidelně :) Mamka hlavně, kvůli vynikajícímu špenátu co tu dělají. Taťka především kvůli jejich plackám, miluje je na všechny způsoby a taky samozřejmě kvůli masu. Já osobně zbožňuji tu kardamonovou zmzlinu :) Za nás má tedy indická kuchyně velký palec nahoru!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Špenát zní velice lákavě a i placky byly super, ale maso mě moc nenadchlo, asi především díky příliš navoněnému koření =/ Každopádně zmrzlina byl opravdový zážitek =)

      Vymazat

Vaše komentáře mě nesmírně těší =o*