neděle 24. března 2013

Ukradená fotografie - poškození mé osoby

Dobrý večer všem čtenářům.

Stala se mi v posledních dnech jedna nemilá událost a i přesto jsem se rozhodla, že se o ni s vámi podělím. To už z toho důvodu, že ji nehodlám jen tak přejít a také proto, že se to může stát komukoliv z vás.

V pátek jsem zůstala v Praze a ve večerních hodinách se podívala na email, kde jsem měla zprávu od nějakého neznámého jménem Martin.

Hned na začátku se psalo, že ať tak či onak, nejspíš mě svým mailem vyleká.. V mžiku jsem pochopila proč.
Tato osoba mě totiž upozornila na použití/zneužití mé fotografie k jednomu inzerátu na internetu a prostřednictvím emailu mě chtěl upozornit buď na to, že je to lehce spojitelné s mým blogem, anebo s variantou (pro mě horší), že mi někdo ukradl fotografii k ohavné činnosti.

V mailu jsem měla odkaz na inzerát, ve kterém byla má fotografie, konkrétně se jednalo o tuto fotografii: (bez nápisu samosebou)

Na fotografii jsem měla akorát začerněné oči prostřednictvím pomůcky z malování - spreje.
V inzerátu jsem jménem "katka" sháněla solventního muže z Prahy, který by za schůzku se mnou zaplatil 6000,-. Bylo tam také, že je mi 25let a že foto z inzerátu je moje (její- té co se vydávala za mě jako Katka) a že shání jen opravdové zájemce a slušné muže.

No prostě SOMODA GOMORA!!

Vím, že tyto věci se dějí dennodenně a o některých ani nevíme. Jiní by nad tím možná mávli rukou a nechali to jen stáhnout ze stránek pryč a dál se o to nezajímali. Já se ale rozhodla to nenechat jen tak a začít bojovat. Nepřijde mi totiž normální, že mě může někdo takto bez úhony poškozovat a dělat ostudu mé osobě prostřednictvím vydávání se za mě skrz mou fotografii. Nehledě na to, že jsem začínající bloggerka a vůbec.. Celkově mě tato nemilá událost šokovala, poškodila, poškozuje a mohla mi nemile zavařit.

Nelenila jsem a zkontaktovala jsem člověka, který se v tomto kybernetickém světě pohybuje a vyzná se a začínáme pátrat po zdroji... Dohledala jsem si, že na základě určitého paragrafu je toto odcizení trestným činem a je tedy napadnutelný soudně. Takže se mám o co opřít a nenechám to usnout.
Přijde mi hodně málo, že by z toho pachatel vyváznul jen s tím, že jsem na tuto ohavnost přišla a nechala ji z daných stránek stáhnout. To by to měl moc levné...

Jak jistě sami dobře víte, kdo ukradne něco jednou a nic moc se mu zato nestane, ukradne znovu... Kdyby se zavedlo sekání rukou za krádež, polovina parlamentu by byla již bez rukou a myslím si, že lidé by si kruci rozmysleli, jestli jim to zato stojí.
Proto hodlám udělat něco obdobného a to dojít až ke zdroji a udeřit, nenechat si to líbit.

Tento článek jsem se rozhodla také napsat jako varování pro vás ostatní. Pokud na tyto věci přijdete, nenechte si to jen tak líbit a nespokojte se jen s odstraněním, jelikož pachatel z toho vyjde beztrestně a nebude mít tedy důvod příště to nezopakovat - a poškodit tak třeba vás.

Můj boj je sice na začátku, ale věřím, že již brzy budu o kus dál a o krok blíž pravdě a člověku, kterému tohle evidentně stálo zato. Já se jen tak nedám...

Boží mlýny melou pomalu, ale jistě ..!!

kkiss

37 komentářů:

  1. bože,toto už čo sa deje??!! nakopala by som toho človeka ,ktorý to spravil! dobre robíš, že to nenecháš len tak...snáď sa to čoskoro vyrieši,a potom daj vedieť:) jediné pozitívne na tom je, že niekto chce byť taký pekný ako ty,tak si sťahuje tvoje fotky :)))
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano děje, doba je fakt šílená =/ Nechápu, co z toho má a jestli mu to opravdu stojí zato. Děkuji za "pozitivní" pohled na věc =)

      Vymazat
  2. To snad není pravda! Vůbec se ti beru nedivím, že to nenecháš jen tak, zachovala bych se úplně stejně. Určitě se nám ozvy (klidně mi napiš) A přesně jak říká Verunka, je dobré vědět, že by chtěl být někdo tak krásný jako ty ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel je =( Sama jsem z toho stále v šoku. Děkuji moc za podporu =*

      Vymazat
  3. Ano, máš pravdu, že na to existují paragrafy. Takže až zjístíš, kdo zneužil tvoji fotografii, podej na ni žalobu. A když nezjístíš, tak můžeš podat žalobu na neznámého pachatele a policie ti ji pomůže potom vypátrat. Virtuální svět nemá hranic, ale taky se v něm neztratí :). Můžeš taky žádat náhradu škody, která by byla větší než částka určená v onom hnusném inzerátu. Budu držet palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za podporu a cenné informace, hodně jsem si o tom začala zjišťovat a možností je mnoho, snad se brzy dozvím víc a uvidíme, jakým se to bude ubírat dál směrem.

      Vymazat
    2. Našla jsem §183 ods. 1 a 2 trestního zákoníku, který se týká porušení tajemství listin a jiných dokumentů, včetně fotografií uchovávaných v soukromí. Tohle se týká tvého problému, tak mrkni na něj :)

      Vymazat
  4. Ach, no hrôza....:/ Budem Ti držať palce v boji za spravodlivosť!!!

    OdpovědětVymazat
  5. To je hnus, že si někdo něco takového vůbec dovolí!!!! Useknout ruce, je to krádež, je, takže s Tebou naprosto souhlasím! Držím palce v boji, rozhodla ses správně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za podporu, také takové lidi nechápu, co z toho mají =/

      Vymazat
  6. Já jsem našla mou fotku na profilu nějaké holky na instagramu. Fotku mého psa vlastně. A když jsem jí prostě napsala, že mi krade fotky atd, tak mi řekla, že jí se ta fotka líbila, tak si ji dala na svůj profil. Vře ve mě krev. !! No a taky už jsem několikrát našla svou fotku někde na bazaru, kde kdosi prodával zboží a dal tam moji fotku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bych asi také pěnila.. To je prostě neuvěřitelné!! V dnešní době se člověk snad už nemůže ani divit, drzost lidí je bezmezná a nezná hranic! Mělo by se to nějak lépe podchytit, aby si pak lidé své činy pořádně rozmysleli!!

      Vymazat
  7. fúúha tak to je ostré!!! Mne sa už tiež stalo, že nejaká holka na pokeci si dala do profilu moju fotku a vydávala sa za mňa. tak som jej napísala a hneď ju odstránila.
    Bohužial v dnešnej dobe sa takýmto veciam asi nevyhneme :/, takže jedine ošetríť si fotky vodoznakom, no niekedy ani to nepomôže...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu, je to složité a bohužel to tak bývá.. Mají to tam tak dlouho, dokud na to někdo nepřijde a pak to stáhnou. Jenže nejhorší je, že to dělají s tím účelem a úmyslem, že na to NIKDO nepřijde a tak se budou vozit a poškozovat dotyčnou osobu. Ošetření vodoznakem je určitě lepší než-li nic, ale jak sama píšeš, i to v dnešní době nemusí pomoci =( Je to děs.

      Vymazat
  8. Jeden z důvodů proč nezahlcuji internetový svět svými fotkami ( což, ale neříkám, že ty děláš!!). Bohužel je vše strašně lehce zneužitelné, jak sis sama zažila. Být v tvé kůži, tak jsem na nervy. Svoje soukromí si dost hlídám a kdyby byla moje fotka někde v inzerátu na erotické služby, asi mě klepne. Jsem ráda, že si to nenecháš líbit. Bojuj!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto rozumím.. Když jsem se dala na bloggerskou dráhu, tak trochu jsem s tím musela počítat. Když si to tak ale vezmu, tak bych v dnešní době nemohla dělat už nic, protože všude se to hemží všemožným svinstvem a podvody. Jsem z toho od pátku v šoku a nějak se z toho nemohu vzpamatovat.. Budu bojovat až dokonce!

      Vymazat
  9. Je to des! Jedna vec je trestnoprávna rovina, a jednak je to zásah do tvojho osobnostného a najmä autorského práva!! Takže bojuj. Každopádne držím palce, aby to neostalo len tak ! Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc Leni, snad to v rámci možností dobře dopadne.

      Vymazat
  10. držím palce! urobila by som to isté

    OdpovědětVymazat
  11. Hm, to je tedy pěkné. Já si kvůli tomu nastavila to, že ni nikdo na blogu fotku nemůže zkopírovat. Udělej si to také, je to jednoduché. Super návod najdeš tady: http://silvidesign.blogspot.cz/2012/10/blogger-monday-nenechte-se-okradat.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji mnohokrát za radu, určo to pročtu a začnu se o ochranu svých fotek více zajímat.

      Vymazat
    2. Tak jsem si to konečně díky tomuto fíglu ošetřila, avšak jsem tam spatřila jeden nedostatek a nejsem si jistá, jestli s ním jde něco dělat =/

      Vymazat
  12. je to naozaj neprijemne,ale myslim si ze nejaku nahradu skody bohuzial neziskas...ak by si to riesila sudnou cestou tak by si maximalne ziskala to,ze by pachatel tvoju fotku musel stiahnut a verejne sa ti ospravedlnit...nakolko ti nebola sposobena ziadna skoda (teraz myslim,ze na na fotke nikto nespoznal, neobtazoval ta,alebo nebodaj este horsie,ze ta na zaklade tohto inzeratu nevyhodili z prace alebo zo skoly,alebo nechcel po tebe nasilim nejake sexualne sluzby a podobne zverstva)nemas velmi sancu na nejake napr. financne odskodnenie..ale urcite treba zakrocit,pretoze sa to mohlo skoncit dost skaredo :( drzim ti palce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s Tebou. Každopádně o peníze, nebo finance (nějakou sumu) jako náhrada škody mi tak docela nejde, pokud to nějak špatně vyznělo. Každopádně mi jde především o pointu a princip a hlavně to, aby se dotyčná osoba "chytla za rypák" a nevyvázla bez "udeření". Chci tím říct, že je pro pachatele nejjednodušší cesta zbavení se odpovědnosti tím, že admin stáhne (nebo přímo pachatel) foto a tím to hasne. Chtěla bych proto dosáhnout něčeho trošku víc. Snad se to podaří.

      Vymazat
  13. Já ti držím pěstičky, musí to být hodně nepříjemné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za podporu, nepříjemné to opravdu je.. Bohužel.

      Vymazat
  14. To mě mrzí.. Já bych se s tím nepárala a podala oznámení! Je to fakt hnus...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně na to se chystám i já, čekám na podklady od IT a vzhůru do boje..

      Vymazat
  15. :-O Teda, to je hrozný. :-( Ale je dobře, že si to nenecháš líbit a budeš se bránit. Držím palce. :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Také držím palce, i když nevěřím, že bude dopaden a už vůbec, že by toho nechal. Nicméně plevel je třeba likvidovat hned z počátku a nenechat to jen tak.
    Nemůže to být i třeba někdo závistivý z řad známých, spolužáků? Hledal bych spíše tím směrem.
    Aleš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Bohužel si také myslím, že to bude nějaká sketa, která je mi více než blízká. Na všem už se pracuje.

      Vymazat
  17. Tak něco podobného se stalo před pár lety i mně, ale řekla bych, že ještě mnohem mnohem horšího.:-( Nechci to tu rozepisovat, nakonec jsem to nechala plavat, bylo mi jen 16 let a nevěděla jsem, na koho se obrátit, ale s odstupem času toho lituji, a za tu ostudu bych si satisfakci v podobě zostuzení viníka, přála. Hlavně mockrát jsem nad tím přemýšlela, zda-li to nebyla nějaká "sketa" z mého okolí...
    Držím ti moc pěsti, je nehorázné, co si někteří dovolí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je hodně nemilé a věřím, že to v člověku dřímá doteď. Je to velice nepříjemné a tím horší to je, pokud to člověku zasáhne do života více než by už tak mělo/mohlo. Bohužel se také obávám, že budu nemile překvapená, že to bude někdo mně blízký .. Tak jako tak snad pravda brzy vyjde najevo.
      Děkuji moc.

      Vymazat
  18. Stalo se mi to same a ne s jednou fotkou a ne jen na jednom webu a muzu ti rict, ze se nestane VUBEC NIC a tomu cloveku to projde.. Proste CR ;)

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě nesmírně těší =o*